Radiostyrt

Kontaktperson
Radiostyrd Bilsport
Kenneth och Daniel Carlsson
Södra Byvägen 17
281 46 Tormestorp
070-895 49 91
0451-182 42
email logo

Radiostyrd Bilsport

Radiostyrd Bilsport eller RB som man vanligtvis förkortar det till är en tävlingsform där man använder sig av radiostyrda bilar. Bilarna är ofta väldigt avancerade med individuell hjulupphängning, oljestötdämpare, krängningshämmare, differentialer, skivbromsar, automatväxellåda, vingar etc.

Bilarna styrs av föraren som står brevid banan och kontrollerar sin bil med en radiosändare där styrning, gas och broms finns.

Inom RB finns flera klasser. Man delar in i olika klasser utifrån bilarnas storlek, typ av bana man kör på och till sist vilken typ av motor bilen har, inte så krångligt som det låter kanske.

Storlek på bilar
Bilarna är förminskade modeller i skala mellan 1:5 och 1:12, dvs fem eller tolv gånger minde än den verkliga förebilden. I praktiken innebär detta att en radiostyrd bil är mellan en meter och 30 cm stor.

Typ av bana
Den typ av bilar som motsvarar Racingbilar kallas för Track, dvs. man kör på asfalterad bana, eller nålfiltsmatta när man kör inomhus. Den typ av bilar som motsvarar rally-cross kallas för Off-road eller bara OR, banan är här en blandning av grus, sten, gräs eller liknande underlag.

Typ av motor
Bilarna är försedda med antingen någon typ av förbränningsmotor eller elmotor. Förbränningsmotorer används mest på de större bilarna som körs utomhus medans elmotorer mest används under vintersäsongen för inomhusbruk.

Klasser
I skala 1:8 körs det två klasser, 1:8 Track och 1:8 OR. Bilarna i dessa två klasser drivs av förbrännings motorer på 3,5 cc, vilka utvecklar ca 2 hästkrafter. Här kan toppfarten överstiga 100 km/h på raksträckorna.

Klassen med störst bilar är 1:5 Track. Den körs på bana med tvåtakts bensinmotorer på 23cc och touringkarosser som gör att bilarna är väldigt lika de STCC/BTCC bilar som finns.

I skala 1:10 finns tre klasser. De första två är 1:10 OR och 1:10 Touring. Bilarna här drivs av elmotorer som i sin tur drivs av laddningsbara batterier. Motorerna är kraftiga och bilarna är i stort sett lika snabba som sina bröder med förbränningsmotorer. Den tredje klassen i 1:10 är 1:10 IC som liksom 1:10 Touring körs på bana, men drivs av en bränslemotor på 2,5 cc.

I skala 1:12 körs det bara en klass 1:12 Track. Verksamheten i denna klass är uteslutande på vinterhalvåret eftersom man kör på en nålfiltsmatta.

Vilka kör?
Inom RB finns förare från tioårsåldern upp till pensionsålder, åldern spelar mindre roll i denna gren. Ofta får dock den äldre generationen agera mekaniker till den yngre när denna tid kommer.