Racing

Kontaktperson
Karting/gokart, Racing
Nils-Erik Persson

Dämmevägen 5
281 40 Hässleholm
0451-843 58
email logo

Karting – en riktig plantskola

Ronnie Peterson, Björn Wirdheim, Richard Göransson, Robert Dahlgren och Michael Schumacher har en sak gemensamt: deras karriär började en gång med Karting. Bilsportens inträdesport för många unga, och en verklig plantskola för racingtalanger.

Du kan börja med Karting redan som 6-åring, även om det då handlar om lek och uppvisning. Tävlingsallvaret startar vid 8-års ålder, och kan sedan hålla på livet ut eftersom det finns en stor variation av klasser. Banor finns det nästan överallt, från Haparanda i norr till Malmö i söder. Även om det finns kurvor åt både höger och vänster, är hastigheterna höga och heaten spännande. Ett 30-tal förare startar samtidigt och därför blir det ibland bara centimetrar mellan kartarna – fast det går över 100 km/h på rakorna!

Från början var karten ett hemmabygge med en gräsklipparmotor. Idag är reglerna strikta och både rörram och motor serieproduceras för just Karting, och det finns medaljer att tävla om ända upp på VM-nivå.

 

Racing – precision och höga farter

I Racing handlar det om ombyggda specialfordon, även om en del till det yttre har kvar karaktären av standardbil. I formelklasserna saknar bilarna både tak och skärmar. Här är Formel 1 det absolut vassaste och Sverige har stolta traditioner att försvara.

Populärt på breddnivå är långlopp, där samma bil körs i flera timmar fast med olika förare. En och annan förverkligar drömmen om en start i klassiska 24-timmars på LeMans för sportvagnar. Svenska förare har under årens lopp vunnit internationella  mästerskap i F2, F3, Formel Ford, Formel 3000, Cart, Indy 500, BTCC och tyska DTM mfl.