Offroad

Kontaktperson
Offroad/4×4
Anders Forsell

Karlavägen 9 C
291 54 Kristianstad
044-129149
email logo

Äger Du en standard eller lätt modifierad fyrhjulsdriven terrängbil?
Skulle Du vilja prova att köra i terrängen? Vill du lära dig att framföra Din egen terrängbil på ett säkert sätt utanför de vanliga vägarna? Svarar Du JA på någon av dessa frågor så bör Du absolut komma på våra OffRoad/4×4 träffar.

Den 1 Juni 1991 arrangerade Hässleholms Motorklubb i samarbete med motortidningen 4-Wheel Drive Sveriges första TerrängTouring.
Syftet var att lära ut terrängkörningens grunder och att ägare av standardterrängbilar typ Suzuki, RangeRover, Pajero, KingCab osv på ett ordnat och lagligt sätt skulle få möjlighet att se vad deras bil gick för även bredvid vägen. Terrängkörningslagen som tillkom i mitten av 70-talet sätter nämligen i stort sett tvärstopp för terrängkörning med motordrivna fordon.

Terräng Touring är ingen tävlingsform utan våra träffar syftar till att Vi med terrängbilar skall få komma ut och ”sträcka på benen”. Man kör helt efter sin egen förmåga och vilja. Man skall inte behöva riskera att skada vare sig bilen eller naturen.
Områdena som vi disponerar lämpar sig mycket väl för denna verksamhet. Det finns teknikbanor, där man lär sig att tackla hinderna på bästa sätt, och även ett flertal terrängbanor med olika svårighetsgrad.
Vi försöker även att då och då arrangera lite mer ”tematräffar” med tex winchövningar, precisionskörningar, korvgrillning mm.
OffRoad/4×4 är öppen för alla!

Det finns även olika tävlingsformer inom ”offroading”.

Biltrial innebär att man kör ett bestämt spår (sektion) där man får prickbelastning för tex backningar, påkörning av hinder i sektionen. Det sker ingen tidtagning utan allt avgörs på körskickligheten. Man kan jämföra det met MC-trial. Även här var vi i motorklubben med och arrangerade den första tävlingen 1992.

Formula Offroad, även kallat backrace eller isländsk offroad är en annan sorts Offroadtävlingsgren. Man kör oftast i grustag. Det gäller att köra uppför grustaget i speciellt anvisade banor. Bilarna är oftast specialbyggen för att kunna ”trotsa naturlagarna”.

Monsterrace kan jämföras med Dragracing (men i terrängen). Man kör två mot varandra i en specialpreparerad bana som består av ett par branta kullar och som avslutas i en jättelik lerbassäng (surhål). Det gäller att komma först…….

OffRoad/4×4 folket i motorklubben är för närvarande ca 40-talet aktiva

Det arrangeras i klubben två träffar på vårkanten och två på höstkanten varje år!

OffRoad/4×4-gänget har dessutom en egen hemsida, som du kan få mer information från om du känner dig ’biten’!